8/10/2014

Z serii śniadania: TOSTY FRANCUSKIE z szynką parmeńską

Składniki (2 porcje):

4 kromki pieczywa tostowego (mogą być czerstwe)
2 jajka
2 łyżki mleka 
50 g masła
sól, świeżo zmielony czarny pieprz

szynka / ser / awokado - ulubione dodatki


W głębokim talerzu roztrzepujemy widelcem jajka z dodatkiem mleka, soli i pieprzu. Rozgrzewamy patelnię z połową masła, usuwamy z wierzchu pianę. Maczamy pieczywo w jajkach lekko dociskając, a następnie wykładamy je na patelni. Smażymy partiami przez około pół minuty z każdej strony lub do czasu aż będą zrumienione.

Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszcze. Wycieramy patelnię ręcznikiem papierowym, wykładamy świeże masło i smażymy kolejną partię tostów. Po wyłożeniu ciepłych tostów na talerz, nakładamy ulubione dodatki i od razu podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...