9/02/2014

Ciasto zebra


Składniki (forma o śr 26 cm):

5 jajek
1,5 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju
0,5 szklanki wody
1 łyżeczka aromatu kawowego
2 - 3 łyżki kakao 
2 - 3 łyżki mąki pszennej do ciasta białego 

Jajka ubijamy mikserem z cukrem na puszysty krem. Wsypujemy porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy, ale na mniejszych obrotach. Wlewamy porcjami olej, aromat i miksujemy. Następnie wlewamy wąskim strumieniem wodę, dalej miksujemy na małych obrotach. Gdy składniki połączą się dzielimy ciasto na 2 równe części. Do jednej części dajemy 2-3 łyżki kakao, do drugiej 2-3 łyżki mąki i mieszamy na jednolite masy. Na środek dna formy wlewamy na przemian po 3 łyżki obu ciast, aż do ich wyczerpania (nie czekamy aż ciasto dokładnie spłynie z łyżki, etap ten powinien być jak najszybszy). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut. Sprawdzamy czy ciasto jest już upieczone w teście suchego patyczka. Po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia.


3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...